Rodzaje kaw - Kawy świata

włoska kawa do hotelu

Okazuje się że na naszym rynku

Ekspresy do kawy oraz kawa włoska to artykuły, jakie znaleźć możemy na pewno w dobrych sklepach. Takowe funkcjonują zarówno w realu, jak i w internecie. Tym samym więc smakosze kawy mają realne szanse na to, żeby zaspokoić swoje po

Rodzaje kaw - Kawy świata włoska kawa do hotelu
trzeby w tym względzie. Bardzo dobrze, że kawa włoska dostępna jest u nas, bo trudno byłoby po nią jeździć do Italii. Aczkolwiek nie ma przeciwwskazań, żeby pojechać np. na wakacje do Włoch i na miejscu móc delektować się tym aromatycznym napojem.
A skoro już przy kawie jesteśmy, omówmy jeszcze ekspresy do kawy. Okazuje się, że na naszym rynku mamy prawdziwe ich zatrzęsienie, więc kupujący mogą wybierać do woli. Nawet najbardziej wymagający klienci znajdą taki sprzęt, o jaki komuś faktycznie chodzi. Nie odpowiemy oczywiście na pytanie, jaki typ ekspresu jest najlepszy, bo każdy z nas ma inne potrzeby w tej materii. Jedni kupują nadal ekspresy przelewowe, bo uważają, że kawa z nich jest najlepsza. Inni z kolei stawiają na ekspresy ciśnieniowe. Są też i tacy, którzy parzą kawę w klasycznych włoskich kafeterkach. Nie brakuje też osób, które pijają słynną kawę "po turecku" i to jeszcze koniecznie ze szklanki.


Już kilka łyków smolistego naparu poprawia

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Dobra kawa nie jest zła!

Współcześnie sporo uwagi ludzie zwracają na szeroko rozumiane kwestie zdrowotne. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, gdyż dzięki rozwojowi oraz postępowi wiemy o naszych ludzkich organizmach coraz więcej. Jedną z kwestii, które znacząco wpływają na to czy jesteśmy zdrowi jest oczywiście żywność. Nie od dziś mówi się przecież, że jesteśmy tym co jemy i trzeba przyznać, że jest w tym sporo racji. Jednym produktów, które budzą liczne kontrowersje jest na przykład kawa. Mimo, iż naukowcy już dawno udowodnili dzięki prowadzonym badaniom, że posiada ona wiele walorów to wciąż nie brakuje osób, które się jej obawiają. Należy jednak jasno stwierdzić, że dobrej jakości kawa włoska nie tylko nie zaszkodzi, lecz wręcz pomoże nam w lepszym funkcjonowaniu. Zawiera ona sporo witamin a dzięki zawartej kofeinie może dodatkowo podnieść nasz metabolizm. Dodatkowo dzięki temu, że ekspresy do kawy można kupić już niemal wszędzie to jej smak może być na prawdę niesamowity. Wystarczy z resztą pomyśleć, że te tysiące kawoszy tak zakochanych w tym napoju z pewnością nie mogą się mylić. Oni wszyscy swój dzień zaczynają właśnie od aromatycznej kawy więc może i my powinniśmy?



© 2019 http://kawy-swiata.tadbud.com.pl/